Mutlukent Mahallesi Angora Bulvarı
No: 54 Beysukent, Çayyolu

0552 457 92 24

0312 240 30 35

Online Randevu

Proloterapi

PROLOTERAPİ NEDİR? KÖKENİ, NE ZAMANDIR UYGULANMAKTA?

Proliferasyon (çoğalmak,artmak) ve terapi (tedavi) kelimelerinin birleşiminden oluşan yeni doku ve hücre çoğalması anlamına gelir. 1930’lu yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde  uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise yaklaşık 10 yıldır uygulanmaktadır. Bu tedavi bilinenin aksine uzak doğu kökenli olmayıp batı kökenlidir.

 

ETKİ MEKANİZMASI NEDİR?

En uzun yolculukların ilk adımla başlaması gibi kronik ağrılarda, kemik dokunun hemen üzerinde bulunup onları bir arada tutan bir ligamentin (bağın) gevşemesi  ve hasarı ile başlar. Bu ilk adım kemiğin, eklemin etrafında bulunan diğer ligamentlerin, eklem kapsülünün ve kas dokusunun hasarını başlatır. Bu durumun uzun süre devam etmesiyle eklemlerde dejenerasyon (harabiyet) başlamıştır ve artık ağrı  yatılı misafirimiz olmuştur.

Proloterapi,  dejenerasyona (hasara)  uğramış bölgelere yine vücut tarafından onarılmasını uyarmak için enjeksiyon yoluyla yeni hücre oluşturacak  solüsyonun enjekte edilmesidir. Kronikleşmiş, vücudun yenemediği bir hasarı yine vücudun yenmesi için dışarıdan doğal bir solüsyonun ( kortizon içermez) verilmesidir.

 

HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIR?

-BAŞ-BOYUN BÖLGESİ; Fıtıklar,boyun düzleşmesi, kireçlenmeler, kas ve tendon ağrıları, boyundan kaynaklı baş ağrıları (migren benzeri)

-TORAKAL (SIRT) BÖLGESİ; Kulunç ağrıları, kireçlenmeler, kas ağrıları, fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu.

-BEL BÖLGESİ; Fıtıklar, bel kayması, kireçlenmeler, kas ve bağ dokusu ağrıları.

-KALÇA; Kireçlenmeler, kas ve tendon ağrıları, bursitler

HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANMAZ?

Kanser, romatizmal ve enfeksiyona bağlı eklem hastalıkları ve kontrol altına alınamamış kanama bozukluğu olan kişilere proloterapi uygulanmamalıdır.

 

YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Uygulamadan kaynaklanan hatalar olmadığı takdirde bir yan etkisi yoktur.

 

BAŞARI ORANI NEDİR?

Doğru yapıldığı takdirde %80-90’ların üzerinde başarı oranı söz konusudur. Hatta tendinit (tenisçi dirseği, golfcü dirseği, aşil tendiniti, rotator kaf tendinitleri gibi), topuk dikeni, bursit (kalça, omuz, diz gibi) ve kas yırtılmaları tedavisinde % 95’lere varan başarı oranları söz konusudur. Proloterapi geçici bir rahatlatma tedavisi asla değildir. Kalıcı ve ömürlük bir tedavidir.

UYGULANIŞI VE GENEL BİLGİLER

 

Enjeksiyonlar ortalama 3 haftada bir yapılır ve yine ortalama 2 ila 5 seansta başarılı sonuçlar alınmaktadır. Enjeksiyon sonrasında üç gün ağrı artabilmektedir ki bu durum tedavinin bir parçasıdır. Asla ağrı kesici kullanılmamalıdır çünkü ağrı kesiciler yeni hücre oluşumunu engeller. Ancak çok rahatsız edici bir ağrı oluşursa parasetamol (vermidon, parol tablet gibi) kullanılabilir. Hastalar enjeksiyon sonrası sürçte yara dokusu iyileşmesine katkıda bulunacak C Vitamini içeren besinler almalı ve bol su tüketmelidir. Ayrıca ilk üç gün enjeksiyon bölgesi sıcak tutulmalı ve sonrasında mutlaka egzersizlerini yapmaya başlamalıdırlar.

Proloterapinin en önemli özelliği kalıcı yani ömürlük bir tedavi oluşu ve her yaşta uygulanabilir olmasıdır…

0312 240 30 35